Sunteți aici: » Comunități sustenabile energetic » Prezentare

Prezentare

Comunități durabile energetic

Când vorbim despre comunități durabile energetic, în primul rând trebuie să ne gândim la ce înseamnă o comunitate. Comunitățile au un rol foarte important în realizarea durabilității, cum oamenii fac conexiuni și își construiesc comunitatea într-un mod durabil cu resursele locale.

În Clusterul Green Energy am găsit o soluție în utilizarea biomasei pentru încălzire într-un mod durabil în sisteme smart. Când am realizat proiectele noastre internaționale, am implicat oamenii locali în diferite activități: am organizat zii de informare, conferințe, colectarea deșeurilor de biomasă. Prin aceste proiecte satele din Transilvania au avut posibilitatea să învață despre biomasă, plantație energetică, cultivarea salciei energetice, lanț valoric, durabilitate, folosirea cazanelor inteligente, care sunt dezvoltate de inginerul Bartha Sandor de la firma BioSistem. De exemplu, Estelnic și Ghelința au fost principalele sate de țintă din România al proiectului BioVill, iar primarii și actorii locali au aplicat prin acest proiect cu succes noii tehnologii și mentalitatea comunității durabile, acum în aceste sate, oamenii folosesc cazanele inteligente amintite mai sus.

Întrebarea principală este cum integrăm deșeurile diferite de bio în procese circulare și cum producem energie bio în mod durabil. După opinia Clusterului, metoda cea mai efectivă care funcționează este activizarea oamenilor locali. Când reușim să implicăm pe oameni locali în culegerea deșeurilor verzi, sau în folosirea sistemelor inteligente în clădirile importante, de exemplu la școală, la primărie, la biserică etc. atunci începe un proces de schimbare pași cu pași în mentalitatea oamenilor. Satele din Transilvania au teritorii cu păduri și astfel deșeurile verzi sunt disponibile în fiecare an. De asemenea, câțiva antreprenori au propria lor de plantație de energie și produc energia lor anuală, de exemplu folosesc cazane inteligente și utilizează energia de biomasă din deșeuri verzi sau plantație brutăria din Ghelința, sau Centrul de oameni cu dizabilități din Locodeni -ei au reușit să implementeze modelul cu succes.